תאורה דקורטיבית לגשרים היא דרך מצוינת להפוך משהו שימושי, כמו גשר, לנכס שיכול להאיר את חיי היום יום ובעיקר את חיי הלילה של התושבים ובמקרים רבים, של התיירים.
תאורה לגשר הופכת את הגשר למבנה מרכזי בשעות החשכה, מושכת את האנשים מתוך הבתים ואת התיירים לעיר.
היתרון הראשון של תאורה לגשרים הוא היכולת שלה להפוך מבנה יום-יומי, כמו גשר, למופע אורות מרהיב ומרשים שאפשר לראות גם מקרוב וגם מרחוק. מאחר וגשרים הם מבנים גדולים וארוכים, בעזרת תאורה צבעונית לגשר ומערכות בקרה מתקדמות, אפשר ליצור מופע אורות בקנה מידה גדול במיוחד, תוך הדגשת המבנה האדריכלי של הגשר. תאורה לגשרים היא דרך מצוינת להאיר את העיר או את הנוף באורות זוהרים בזמנים של חגיגות או חגים.
דוגמא לכך אפשר לראות בגשר המיתרים בירושלים שהפך את הכניסה לעיר לחוויה מיוחדת באמצעות מיצג האורות הצבעוני והייחודי שלו, תוך שימוש באורות בצבעי לבן וכחול ביום העצמאות.
בסרטון עיצוב תכנון וביצוע תאורה לגשר המיתרים בירושלים
יתרון נוסף של תאורה לגשרים, שבא לידי ביטוי בעיקר בגשרים שמיועדים להולכי רגל, הוא שתאורה כזו מאפשרת להולכים ושבים על הגשר לחצות אותו בצורה בטוחה בשעות הלילה. היא מאירה את שביל ההליכה והופכת אותו לבטוח יותר עבור הולכי הרגל, תוך כדי שהם נהנים מהמראה הייחודי של הגשר בשעות החשיכה.
הארת הגשר מקלה גם על ההתמצאות בעיר, עבור התיירים והולכי הרגל וגם עבור הרכבים או האוניות שעוברות בנהר, כשהוא משמש נקודת ציון בולטת בנוף העיר בשעות הלילה.
נדרשת תאורה מיוחדת לגשרים, כזו שעמידה בכל תנאי מזג האוויר, עומדת בתקני התאורה, מונעת זיהום אור ובעלת צריכת אנרגיה נמוכה, כמו אורות לד. בנוסף, רצוי שהתאורה תשתלב במבנה הגשר באופן שהיא אינה נראית במשך היום אבל הופכת את מבנה הגשר למופע מרהיב בלילה.
כל גשר דורש תכנון תאורה מראש כדי ליצור עיצוב יצירתי של תאורה שיציג את האופי והמבנה המיוחד של כל גשר. התאורה צריכה להאיר את הגובה, הגודל וצורת הגשר בשעות החשיכה כך שהגשר הופך ליהלום שבכתר בנוף העירוני.
האיזון בין השיטות השונות של תאורת הגשרים, הוא מה שמגדיר את חווית הצופה שמביט בגשר או את חווית האנשים שמשתמשים בגשר:
תאורת סימון – כדי להדגיש במלואם את אורכו, עומקו וקווי המתאר של הגשר, ניתן להשתמש בתאורת סימון שממוקמת קרוב למבנה או על מבנה הגשר וממוקדת בכיוון מטה או מעלה כדי להדגיש את המרקם והצבע של הגשר. תאורת סימון מומלצת בגשרים שבהם המבנה האדריכלי של הגשר מאפשר להחביא את גופי התאורה כך שניתן להתרשם מהמבנה בשעות היום ללא הפרעה של גופי התאורה ובלילה, התאורה מעירה לחיים את הגשר בסימונים של אור.
תאורת זרקורים רחבה – בגלל האור החזק שנותנת תאורת הזרקורים, ניתן להציב אותם במרחק מהגשר, כאשר האור ממוקד על פרטים אדריכליים ספציפיים ומיוחדים בגשר ומבדל את הגשר משאר האורות בסביבה.
התקנת הזרקורים בתוך מבנה הגשר מעניק אפקט של גשר זוהר בלילה, יוצר ניגודיות בין האזורים החשוכים של הגשר לאזורים המוארים ויוצר צלליות על רקע השמיים.
תאורת ספוט – בתאורת ספוט נעשה שימוש בקרן אור מרוכזת וממוקדת כדי להאיר פרטים אדריכליים מיוחדים במבנה הגשר כמו קשתות או פסלים על גבי הגשר. גם את תאורת הספוט ניתן להציב במרחק מהגשר או בתוך מבנה הגשר במספר מקומות שמאירים חלקים שונים של הגשר.
תאורת התמצאות – הדרך שבה מתוכננת התאורה על הגשר היא זו שתקבע את החוויה של אלה שמשתמשים בגשר וניתן לתכנן אותה באופן שתאיר את הגשר היכן שצריך ומתי שצריך, כדי לאפשר להולכי הרגל להתמצא במרחב ולמצוא את שביל ההליכה שלהם בקלות.
תאורה משולבת – מתווה הגשר יכול לכלול נקודות של אור או קווי אור, כאשר מקור האור נראה לעין יותר מאשר האור עצמו. סוג כזה של תאורה משמש כאשר רוצים להאיר את הגשר באורות צבעוניים או אורות מנצנצים. מטרת התאורה היא למשוך את תשומת הלב לגובה המבנה, גודלו וצורתו. בגשרים גדולים במיוחד שמוצבים כנגד שמי הלילה, דרושה כמות קטנה של אורות כדי ליצור אפקט מרשים.
יחד עם בחירת סוג התאורה המתאים, יש לקחת בחשבון מספר דגשים עיקריים כאשר בונים את תוכנית התאורה לגשר:
ניגודיות – כאשר מעצבים תאורה לגשרים יש לתכנן את רמת הניגודיות שרוצים להשיג בעזרת האורות. עבור גשר בעל אופי היסטורי ניתן להשתמש בתאורה שמוצבת על גדות הנהר, כך שזווית האורות תיצור צללים במקומות הרצויים כדי להבליט אזורים אחרים של הגשר. ניתן להאיר את הגשר מחלקו הפנימי כך שהמראה המתקבל מהנהר הוא של גשר שחלקו הפנימי זוהר וחלקו החיצוני יוצר צללית על המים.
צבע – ניתן להשתמש באורות לבנים על המבנה החיצוני של הגשר ואורות צבעוניים בתוך המבנה, כדי ליצור ניגודיות של צבעים על הגשר. אפשר גם להשתמש באורות לבנים באופן שוטף ולהשתמש באורות הצבעוניים באירועים מיוחדים.
מערכת בקרה – שימוש במערכת בקרה דינמית מאפשרת גמישות מרבית ביצירת מיצגי אורות שמשתנים מדקה לדקה, משעה לשעה או משבוע לשבוע. באופן כזה ניתן ליצור בכל פעם חוויה שונה לצופה בכל פעם שהוא מבקר בגשר.
חווית משתמש – בתכנון התאורה יש לקחת בחשבון את האנשים שמשתמשים בגשר כדי לתת חווית משתמש חיובית. חשוב לשים לב שהתאורה לא מסנוורת ולא מפריעה להולכים ושבים או לנוסעים על הגשר.
מיקום ותחזוקת התאורה – כאשר מתכננים את התאורה, יש לוודא שגופי התאורה ממוקמים באופן שניתן לגשת אליהם בקלות לצורך תחזוקה, אבל באופן שכבלי החשמל, הסולמות המובילים לגופי התאורה או מדרגות הגישה מוסתרים מהעין, כדי לא לפגוע ברושם הכללי של התאורה.
Comments